Säästäminen on kuuminta hottia

laptop-2562339_1280

Onko joku muukin huomannut, että oman talouden käsittely on mediassa viime aikoina lisääntynyt? Vai onko kyse ilmiöistä, kun oman mielenkiinnon kohde tulee näkyville, alkaa asiaan vain kiinnittää enemmän huomioita.

Talousaiheiset blogit ja bloggaajat ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja. Esimerkiksi yksi suosikeistani, Mikko Vikman, joka bloggaa nimimerkillä Pohatta, tuntuu olevan joka paikassa esillä. Joku on saattanut jo törmätä Mikkoon ainakin maikkarilla ja radio rockilla. Mikon kunnianhimoisena tavoitteena on jäädä jo 35- vuotiaana eläkkeelle. Hän kertoo avoimesti projektistaan blogissaan. (Sosiaalisessa )mediassa voi törmätä usein myös yleishyödyllisten yhdistysten hankkeisiin tai jopa marttojen oman talouden hoitoon tarkoitettuihin sivuihin.

Silti moni talousaiheinen blogi keskittyy edelleen pelkästään sijoittamiseen, mikä on toki osa kokonaisuutta. Itse olen monesti verrannut oman talouden hoitoa elämäntaparemonttiin, jossa ei keskitytä pelkästään laihduttamiseen. Kaikki jotka ovat vähänkin kartalla omasta hyvinvoinnistaan tietävät, että pelkkä laihduttaminen ei ole vastaus oman fyysisen ja henkisen tyytyväisyyden lisääntymiseen, vaan kyse on kokonaisuudesta. Oman talouden hoito on osa omaa elämänhallintaa.

On pelkästään hyvä jos oman talouden hoidosta tulee lifestyle- kulttuuria, jonka seurauksena ymmärretään raha-asioiden olevan osa hyvinvointia. Maksuhäiriömerkinnät ovat olleet pitkään jatkuvassa kasvussa. Esimerkiksi viime vuoden lopussa Suomen asiakastiedon mukaan uusia kokonaan uusia henkilöitä tuli maksuhäiriörekisteriin lähes neljäkymmentätuhatta. Kun yhä useamman on jatkuvasti kasvavasta velkataakasta mahdotonta selvitä omin avuin, monet velkaneuvontaa tarjoavat palvelut ovat pahoin ruuhkautuneet.

Näyttää myös siltä, että jotkut ovat löytäneet uuden ansaintamallin ihmisten kiinnostuksesta oman talouden hoitoon. Aiemmin mainitsemani Pohatta (Mikko Vikman) tarjoaa talouden personal trainer palvelua. Myös ahkerasti ilta- ja taloussanomiin kirjoittava talousasiantuntija Terhi Majasalmi on löytänyt myös bisnesmallin oman talouden hoidosta. On varmasti huonompiakin sijoituskohteita, kuin oman personal trainerin hankkiminen talouden pitoon. Väistämättä hiipii kuitenkin mieleen ajatus, kuinka hyvin kalliit palvelut sopivat säästämisestä kiinnostuneen sijoitusportfolioon, jos perusajatuksena on ylimääräisten menojen minimoiminen? Periaatteessa en näitä palveluita kritisoi, jos asiakas tuntee saavansa sijoitukselleen konkreettista vastinetta.

Itse en ole harkinnut lyöväni rahoiksi tällä talousasiantuntemuksella, ei sillä että siitä edes kukaan maksaisi, mutta ajatus sinällään tuntuu jo vieraalta. Jos tulevaisuudessa lukija kuitenkin huomaa rahastusyrityksen tällä aiheella, kannattaa muistaa tämä kappale.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: