Oman talouden budjetti

office-620822_1920

Moni talousasiantuntija suosittelee kotitalouskohtaista budjetin laatimista. Olen pyrkinyt väistelemään budjetin laatimista aina viimeiseen asti. Minusta on tuntunut että oman kuukausittaisen budjetin laatimisessa menee se raja, jolloin oman talouden hoito miettiminen on karannut lapasesta liialliseksi pilkun viilaamiseksi.

Budjetin tekeminen mielletään yleensä hankalaksi ja vaivalloiseksi puuhaksi, mitä se osaksi onkin. Moni tuntee ettei siitä saatava hyöty ole vaivan arvoinen. Budjetoinnista voi kuitenkin löytää seuraavia hyötyjä.

  • Budjetoinnin ansiosta näkee selkeästi mihin menoihin tulot menevät. Monelle saattaa olla yllätys, kuinka iso summa saattaa koostua pienistä turhista menoista.
  • Budjetti näyttää armotta, millaiset arvot sinulla on kuluttajana.
  • Jos budjetin ansiosta onnistuu pienentämään menoja, pitäisi enemmän jäädä varoja säästämiseen ja sijoittamiseen.
  • Vaikka itse en innostu budjetoinnista ajasta ikuisuuteen, jollekin siitä voi tulla harrastus joka lisää kiinnostusta omaan talouteen.

 

Käytännön vinkit budjetointiin

Budjetoinnin alussa mietitään kuinka pitkälle ajanjaksolle budjetti laaditaan. Kuukausi on mielestäni hyvä jakso. Seuraavaksi valitaan työkalu, jolla budjetointi kirjataan. Netistä löytyy pilvin pimein erilaisia verkkosivuja budjetointiin. Monet käyttävät Exceliä budjetointiin ja siihenkin löytyy paljon valmiita taulukoita.

Kun sopiva työkalu on valittu, mietitään budjetin tarvittavat tulo- ja menoluokat. Näiden avulla voidaan määritellä, kuinka tarkka budjetista halutaan tehdä. Menoluokkia ovat esimerkiksi ruoka, polttoaineet, sähkö, vesi, netti, vakuutukset, lääkkeet, päivähoito, jne. Tulopuolen luokkia ovat mm. palkkatulot, pääomatulot ja tulonsiirrot. Molemmilla puolilla luokkia täytyy olla tarpeeksi, että saadaan todellinen kuva menoista ja tuloista, kuitenkin niin ettei homma mene näpertelyksi.

Tämän jälkeen voidaan arvioida kuinka paljon kuukaudessa tarvitaan euroja jokaista menoluokkaa kohden. Vanhoja laskuja tutkimalla voi esimerkiksi yrittää selvittää, paljonko sähköön oletettavasti menee kuukaudessa. Menoja on hankala arvioida aluksi eurolleen oikein, eikä se ole tarkoituskaan. Kun budjettia on pyörittänyt muutaman kuukauden, korjausten jälkeen menotkin alkavat osua kohdalleen.  

Kuukauden vaihtumisen jälkeen todelliset menot täytyy kirjata budjettiin. Tämä on se kaikkein työllistävin vaihe budjetoinnissa. Kaikista ostoista täytyisi siis olla joku tosite, jonka perusteella menot voi kirjata. Kannattaa tehdä kaikki mahdolliset ostokset pankkikortilla, jolloin tapahtumat kirjautuvat verkkopankin tilitapahtumiin. Näin verkkopankista on helpompi kopioida tapahtumat omaan budjettiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: