Viesti Suomen nuorille

streetwear-1657192_1280

Jos olet kolmekymppinen tai reilusti alle, voit jatkaa tyytyväisenä lukemista. Tätä vanhemmat voivat tehdä sen omalla vastuullaan, sillä harmitus tulee kasvamaan samassa suhteessa kun mittariin on tullut kilometrejä. Toisaalta omat lapset saattavat olla vanhemmille uusi kaivattu mahdollisuus saattaa tärkeä viesti perille.

Nuorisolla on varmasti sata erilaista syytä elää (ainakin omasta mielestään) parempaa elämää kuin ikälopuilla vanhemmillaan. Menemättä syvemmälle näihin muihin käsittelen tässä artikkelissa vaurastumisen näkökulmasta nuoren ehdotonta etulyöntiasemaa verrattuna kirjoittajan kaltaiseen nelivitoseen vanhukseen. Se on odotettavissa oleva elinaika.

Toteutuessaan pitkä elinaika tarkoittaa pitkää sijoitusaikaa, jonka ansiosta korkoa korolle -efekti pääsee aikajanan loppupäässä kasvattamaan sijoitustuottoja kumulatiivisesti. Pitkän sijoitushorisontin ansiosta nuori pystyy myös ottamaan enemmän riskejä kuin ikääntyneempi säästäjä.

Vaurauteen ei tarvita miljoonia

Vaurastuminen merkitsee eri asioita näkökulmasta riippuen; se ei välttämättä tarkoita miljoonien eurojen omaisuutta, vaan ennen kaikkea tilannetta, jossa menot jäävät tuloja pienemmiksi. Jollekin kymppitonni saattaa olla vaurautta siinä missä toiselle mikään määrä rahaa ei pysty tuomaan vaurauden tunnetta.

Vaurauden voi nähdä myös henkisenä pääomana, jonka ansiosta ymmärtää, että onnellisen, tasapainoisen elämän voi saavuttaa myös pienellä ominaisuudella. Vaatimatonkin varallisuus tuo mukanaan annoksen taloudellista riippumattomuutta, jonka ansiosta voi tuntea vapautta tai ssada mahdollisuuden tarjota sitä jollekin toiselle. Todellinen vauraus näkyy henkisenä tilana omien korvien välissä, ei isoina numeroina pankkitilillä.

Vaurastuminen ei ole vaikeaa

Tämän jälkeen voidaan todeta, ettei vaurastuminen olekaan vaikeaa. Se on nuorelle henkilölle itse asiassa hyvin helppoa, sillä varauksella, että on jonkin verran tuloja ja hoitanut raha-asiansa kohtuullisen hyvin. Pikavippikierteen pohjalta saattaa olla vaikeaa ponnistaa ylös vaurauteen, mutta ei se mahdotonta ole. Monille pahasti velkaantuneille pääseminen henkilökohtaiseen nollatulokseen on sinällään jo vaurautta.

Vaurastumiseen on yksinkertainen kaava, jossa säästämisellä ja sijoittamisella on keskeinen rooli. Vaurastumisessa korkoa korolle on kuin lumipalloefekti. Laitetaan pieni pallo pyörimään rinnettä alas, niin että notkossa se on kasvanut jäätävän kokoiseksi möykyksi. Siinä kohtaa missä kaltaisellani vanhuksella rinne loppuu auttamattomasti kesken, nuorena aloittaneen korkoa korolle -efekti alkaa vasta todella tekemään työtä vaurastumisen eteen.

Henkisen vaurastumisen prosessiin kuuluu yleensä ilmiö, jota voisi kutsua negatiiviseksi elämäntapainflaatioksi. Kun ymmärtää, että vähemmällä tavaramäärällä on mahdollista löytää elämään sisältöä, ei jatkuva uusien nautintojen etsiminen kuluttamalla tuokaan entisen kaltaista tyydytystä. Tämän jälkeen positiivinen kierre on valmis, kun varoja jää kulutuksesta yli poikimaan lisää vaurautta.

Miten vaurastuminen käytännössä tapahtuu?

Vaurastumisen keskiössä on positiivinen kassavirta, jonka ylitse jäävä osa sijoitetaan järkeviin sijoitustuotteisiin. Tällöin ollaan tilanteessa, jossa tulot ovat suuremmat kuin menot ja näin väistämättä syntyy positiivinen kassavirtakierre.

Säästämisessä ja menojen karsimisessa ei kannata mennä liiallisuuksiin; muuten pitkä tie vaurastumiseen saattaa osoittautua liian kapeaksi ja kuoppaiseksi. Rahaa täytyy jäädä myös normaaliin elämiseen ja arjen iloista nauttimiseen. Tinkiminen kannattaa aloittaa turhista luksustuotteista, jotka eivät pitkällä tähtäimellä tuo lisää hyvinvointia.

Säästämisestä kannattaa tehdä pakotettua ja automaattista. Hyvä idea on laittaa jokaisesta kuukausittaisesta nettotulosta (palkka, opintotuki) automaattisesti muutama prosentti sivuun, kun se kilahtaa omalle tilille. Kun vuosien kuluessa nettotulot kasvaa, kannattaa myös säästöprosenttia hilata sitä mukaan ylöspäin.

Esimerkkilaskelma

Alla oleva esimerkkilaskelma on tehty maltillisella suunnitelmalla. Esimerkissä henkilö aloittaa säästämisen 20-vuotiaana ja suunniteltu sijoitusaika on 45 vuotta. Nettotulojen kasvaessa, myös kuukausittaista säästösummaa kasvatetaan maltillisesti, mutta kuitenkin niin, ettei se ylitä missään vaiheessa neljää prosenttia nettotuloista. Tämän ei pitäisi olla palkkatuloista nauttivalle mahdoton tehtävä.

Tällä laskemalla varallisuutta on kertynyt 45 vuodessa 143523 euroa, jonka lasken omalla mittapuulla jo kohtuullisen isoksi varallisuudeksi. Jos säästöprosentti tuplataan laskelmassa, tuplaantuu myös varallisuus 287046 euroon.

Tietenkään päällimmäisenä ajatuksena ei välttämättä ole säästää hamaan loppuun asti, vaan luoda taloudellista puskuria elämän eri vaiheisiin. Parin kymmen tuhannen euron puskurirahasto keski-iän kynnyksellä saattaa olla se tarvittava pelastusrengas, kun henkilökohtaisessa taloudessa tulee eteen heikompi vaihe.

Nuoren henkilön säästösuunnitelma 45 vuotta, korko 7% pa.
Ikä Nettotulot Säästö Säästö% Säästösumma
20-25 1700/kk 20/kk 1,2% 1432
25-30 1800/kk 30/kk 1,7% 4156
30-35 1900/kk 40/kk 2,1% 8693
35-40 2000/kk 50/kk 2,5% 15773
40-45 2100/kk 60/kk 2,9% 26418
45-50 2200/kk 70/kk 3,2% 42065
50-55 2300/kk 80/kk 3,5% 64726
55-60 2400/kk 90/kk 3,8% 97225
60-65 2500/kk 100/kk 4,0% 143523

Miksi kaikki eivät vaurastu?

Monille nuorille säästäminen ja sijoittaminen saattaa olla vierasta, jos vanhemmilta saatu malli ei tue tätä ajattelua. Vanhemman polven edustajille sijoittaminen saattaa näyttäytyä jopa häpeällisenä elitistisenä porvarien touhuna.

Nuorisokulttuurissa kuluttamisella on myös ollut huomattavasti enemmän kaikupohjaa kuin säästämisellä ja sijoittamisella. Tästä yrittää pitää kiinni tehokas markkinointi, jonka tarkoituksena on luoda positiivisia mielikuvia erilaisten tavaroiden ihanuudesta ja tarpeellisuudesta. Vanhemmilla on tässäkin roolimallin paikka.

Onneksi asenteet ja mielikuvat vaurastumisen suhteen ovat nuorten keskuudessa muuttumassa. Loppupelissä kyse on kuitenkin vain arvovalinnasta: haluaako tuhlata hetken mielitekoihin vai vaurastua pitkäjänteisesti. Vaurastumisesta on tulossa uusi taitolaji, josta moni nuori saa vanhempana olla vielä ylpeä.

Advertisement

2 Replies to “Viesti Suomen nuorille”

  1. Lähes viisikymppisenä, ”vanhana jarruna”, kirjoituksesi ei herättänyt lainkaan negatiivisia tunteita, vaikka niistä heti alkuun varoittelitkin. Viestisi sisältää paljolti samoja elementtejä, joita olen koittanut lapsilleni opettaa.
    Toivotaan, että tulevat sukupolvet sisäistävät vaurastumisen kulttuurin keskimäärin nuorempina kuin me jo lähes menneet sukupolvet.

    Itse olen aloittanut johdonmukaisen vaurastumisen tavoittelun vasta noin 40 vuotiaana, eikä se hukkaan ole mennyt onneksi näin varttuneemmalla iälläkään. Kasassa alkaa olla hyvinkin tarkasti esimerkkilaskelmasi mukainen kokonaissumma, joka on tänä vuonna kasvanut jopa palkkatuloja nopeammin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: