Varmuudella vähemmän on enemmän

luck-839037_1280

Lotto on suomessa vuodesta toiseen Veikkauksen suosituin rahapeli, vaikka päävoiton todennäköisyys on 1/15 380 937. Tästä huolimatta moni suomalainen jännittää lauantai-iltana, josko kirkasta lasiputkea vierivät keltaiset pallot mullistaisivat elämän.  

Kun puhutaan onnellisuudesta, mieleen tulevat kivat harrastukset, hyvät ihmissuhteet, viihtyisä työ ja rautainen terveys. Harva meistä kertoo rahan olevan suora tie onnellisuuteen. Jos joku uskaltaa ääneen sellaista väittää, tuomitaan hänet välittömästi kylmänä ihmisenä. Rahan merkitystä onnellisuuteen on kuitenkin turha kiistää. Reilusti yli keskituloisen on huomattavasti helpompi todeta, ettei raha tuo onnea kuin toimeentulotuen varassa elävän yksinhuoltajan.

Talousteorioissa puhutaan käsitteestä rajahyöty. Rajahyödyllä tarkoitetaan subjektiivista rajaa, jolloin rahalla saavutettu teho suhteessa onnellisuuteen alkaa selkeästi heiketä. Esimerkiksi samalle pienituloiselle yksinhuoltajalle halpa satasen älypuhelin tuo huomattavasti enemmän onnea, kuin kymmenen kertaa kalliimpi iPhone hyvätuloiselle.

Tuuriin me luotetaan

Kukapa meistä ei olisi joskus haaveillut lottovoiton tuomasta ihanuudesta. Toisaalta kun lottoajilta on kysytty, kuinka he päävoiton käyttäisivät, vastaukset yllättävät. Monikaan ei haaveile kuuta taivaalta, vaan toiveet ovat varsin vaatimattomia voiton suuruuteen nähden.

Muistan lukeneeni kerran vanhemmasta pariskunnasta, jotka olivat voittaneet yli neljä miljoonaa euroa lotosta. Kun pariskunnalta kysyttiin, miten he aikovat lottovoittonsa käyttää, tarkoituksena oli käydä Hirvaskankaalla katsomassa Palsamäen Akia ja Heliä sekä ostosreissu Tuurin kyläkauppaan.

Osuuspankin teettämässä tutkimuksessa kaksi viidestä vastaajasta eläisi unelmaansa jo kymppitonnilla. Vaikka moni haaveilee lottovoitosta, keskiössä ei ole raha itsessään, vaan sen tuoma turva ja vapauden tunne. Tästä syystä moni näkee kymppitonnin summana, joka poistaisi jatkuvan epävarmuuden.

Varmuudella maaliin

En osaa sanoa paljonko Veikkauksen tai RAY:n eri peleissä on palautusprosentti, mutta yleisesti rahapeleissä pitkässä juoksussa 80%:a pidetään jo hyvänä prosenttina. Minusta se on todella huono prosentti, koska satasen vaihtamista 80:n euroon ei voi mitenkään pitää järkevänä sijoituksena. Tuore IS:n artikkeli pitää Eurojackpotin 77% palautusprosenttia suomalaisille käsittämättömän hyvänä. Suorissa osakesijoituksissa ja vastaavissa instrumenteissa pitkän aikavälin palautusprosentti on 107% – joka vuosi.

Vuonna 2015 suomalaiset hävisivät Veikkaukselle ja RAY:lle yhteensä 1,7 miljardia euroa, josta reipas puolet maksetaan takaisin voittoina.

Rahapelien sijaan on huomattavasti järkevämpää kerryttää 10000 euron hyvinvointi varmuudella, kuin haaskata rahaa miljoonien eurojen tavoittelemiseen. Loton sijaan on järkevää keskittyä oman talouden hallintaan ja vähentää turhaa kuluttamista. Rahapeleistä on hyvä lähteä liikkeelle, jos niitä harrastaa.

Kymppitonnin säästäminen ottaa toki aikansa riippuen siitä, kuinka paljon kuukaudessa pystyy tuloistaan laittamaan sivuun. Myös pääomalle saatu korkotuotto vaikuttaa säästöajan pituuteen. Viidenkymmenen euron kuukausittaisella sijoituksella 10000 euron säästäminen pankkitilin nollakorolla kestää lähes 17 vuotta, kun taas 7%:n markkinatuotolla potin keräämiseen kuuluu (vain) 11 vuotta. Satasen kuukausittainen panostuksella, samalla tuotolla aika lyhenee jo vajaaseen 7 vuoteen.

Vaikka aikajänteet saattavat kuulostaa pitkiltä, ovat ne jälkikäteen mietittynä lyhyitä verrattuna edessä odottaviin vuosiin – lottokoneen äärellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: