Lottoa joukkorahoituksella

horse-shoe-110987_1280.jpg

Myös passiivinen sijoittaja saattaa joskus tarvita jännitystä elämään. Eräs tapa lisätä jännitystä on sijoittaminen listaamattomiin kasvuyrityksiin, joihin pääsee mukavasti käsiksi joukkorahoituksen avulla. Startup- lotto on huomattavasti mielenkiintoisempi peli, kuin Veikkauksen tarjoama vastine.

Yleistä joukkorahoituksesta

Joukkorahoituksen tarkoituksena on kerätä suurelta ryhmältä sijoittajia rahoitusta tiettyyn hankkeeseen tai toimintaan. Pääoma kerätään laajalta joukolta pieninä summina halutun tavoitteen saavuttamiseksi. Tämä tapahtuu netissä toimivien palvelualustojen kautta. Rahoitus on yleensä jollain tapaa vastikkeellista, mutta ei välttämättä.

Maailman suurin joukkorahoitusalusta on 2009 perustettu amerikkalainen Kickstarter, jonka kautta rahoitusta on kerätty jo miljardi dollaria kymmeniintuhansiin eri hankkeisiin. Suomen ensimmäinen joukkorahoitusalusta on 2013 virallisesti aloittanut Mesenaatti. Myös kivijalkapankkien puolelta ainakin OP- ryhmä on käynnistänyt joukkorahoitusalustan.

Joukkorahoitus voidaan jakaa vastikkeen (tai vastikkeettomuuden) perusteella neljään eri rahoitustyyppiin: palkinnot, lahjoitukset, osakkeet tai lainat. Näistä lahjoitukset ovat luonnollisesti täysin vastikkeettomia ja palkinnot eivät sisällä mahdollisuutta rahalliseen tuottoon, kun taas osakkeet ja lainat sen tekevät.

 

Screenshot 2017-11-04 at 07.06.59
Joukkorahoituksen vastikkeet (Lähde: https://home.invesdor.com/en/what-is-crowdfunding)

 

Joukkorahoittamiseen liittyvät yrityslainat ovat myös sijoittajan kannalta mielenkiintoinen vaihtoehto ja niihin pääsee käsiksi mm. vertaislainapalveluiden avulla.

Todellista arpapeliä

Käytän tässä yhteydessä termiä lotto, koska listaamattomat kasvuyritykset ovat ilman muuta korkean riskin sijoituksia. Kuten perinteiseen Veikkauksen lottoon, startup- yrityksiin kannattaa sijoittaa vain sellaista varallisuutta, jonka on valmis häviämään sataprosenttisesti.

Kannattaa myös huomioida, että listaamattomaan yhtiöön sijoitetut varat eivät ole likvidejä. Käytännössä osakkeiden myyminen vaatii jonkin likviditeettitapahtuman, kuten yritysoston tai listautumisen pörssiin. Osakkeiden myynti on toki mahdollista toiselle sijoittajalle tai yritykselle, jos sellaisen sattuu jostain löytämään. Kannattaa joka tapauksessa varautua siihen, että listaamattomaan startup- yritykseen sijoittaneesta tulee tahdostaan riippumatta todella passiivinen sijoittaja.

Mahdollinen tuottokin on kiven alla. Käytännössä tuottoa voi saada edelleen yritysostoon tai listautumiseen liittyvän tapahtuman avulla. Yhtiö voi myös maksaa osinkoa, mutta aloittavalle kasvuyritykselle se on erittäin harvinaista.

Sijoittajalle startup- loton päävoitto osuu luonnollisesti silloin kohdalleen, kun yrityksen liiketoiminta menestyy ja sen arvo kasvaa. Eteen saattaa tulla tilanne, jossa iso toimija ostaa koko yrityksen liiketoiminnan. Tällöin maksetun osakkeen arvo saattaa nousta moninkertaiseksi.

Kuponkia vetämään

Ensimmäiseksi sijoittajan täytyy löytää joukkorahoitusalustalta sopiva joukkorahoitushanke. Tämä voi olla helppoa tai vaikeaa, riippuen lähinnä sijoittajan käytettävissä olevista resursseista. Sijoittamaan saattaa päästä mukaan hankkeesta riippuen muutamalla kympillä, toisen vaatiessa satoja, jopa tuhansia euroja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei lottokuponkien arvo voi olla kovin suuri salkun kokonaisarvosta.

Koska omat resurssini hankkeita kohtaan ovat varsin rajalliset ja volyymit pieniä, olen keskittynyt kotimaisen Invesdorin kautta lanseerattuihin hankkeisiin, joihin pääsee käsiksi pikkurahalla. Pienet panokset yhdistettynä kiinnostavien hankkeiden puutteeseen on johtanut siihen, ettei minulla ole salkussa kuin yksi listaamaton yhtiö.

Tämän vuoden heinäkuussa sijoitin Invesdorin kautta kotimaiseen terveysteknologiayritykseen, jonka kehitystyön keihäänkärkenä on IQ- älyneula. Injeqin joukkorahoituskampanja onnistui yli odotusten. Hanke ylimerkittiin moninkertaisesti, jonka seurauksena yhtiö sai kerättyä 1,65 miljoonaa euroa uuttaa pääomaa sekä 650 uutta omistajaa.

Kun sijoittaja on sopivan kohteen löytänyt, prosessin loppuun saattaminen (rekisteröityminen ja maksaminen) on lähes yhtä helppoa kuin shoppailu verkkokaupassa. Tämän jälkeen tarvitsee enää jännittää, saavuttaako rahoituskierros tavoitteensa ja kilahtaako omistustodistus sähköpostiin.

Lue lisää joukkorahoituksesta: https://home.invesdor.com/fi/faq#mitä-on-joukkorahoitus, ”sijoittajat”

PS. Tällä hetkellä kuponki on vetämässä Invesdorin kautta Learning Intelligence Groupin (LIG) osakeantiin. Kiinnostuin yhtiöstä, kun luin sen omistavan 75% GraphoGamesta, joka tunnetaan suomessa nimellä Ekapeli. Myös enemmistöomistus Clanedista, joka valittiin Talouselämän kymmenen kuumimman startupin listalle, kuulostaa lupaavalta. Kokonaisuudessaan koulutusteknologia (EdTech) herättää sijoitusmielessä positiivisia mielikuvia. Osakeannin tarkoituksena on kerätä maksimissaan miljoona euroa Graphogamen kansainvälistämiseen.

Lue lisää LIGistä Kauppalehden ja Talouselämän verkkosivuilta.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: