Autoilun filosofiaa

black-and-white-1845826_1280

Autogeeni on biologinen perintötekijä, joka on siirtynyt isältä pojalle (tai tyttärelle) ammoisista ajoista lähtien. Autogeenin vaikutus voi näkyä erilaisina oireina, kuten lisääntyneenä kiinnostuksena nelipyöräisiä kohtaan, joka voi pahimmillaan äityä pahaksi autokuumeeksi.

Tunteiden paradoksi

Tunnen itseni siinä mielessä kummajaiseksi, että minulta puuttuu autogeeni lähes kokonaan tai jostain syystä sen vaikutus ei näy. Tunnen suurta intohimoa monia asioita kohtaan, mutta jostain syystä autot eivät sytytä tavalla, kuten television automainoksen laativa tiimi haluaisi.

Tämä saattaa johtua siitä, että suhtaudun autoiluun kovin pragmaattisesti. Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta todistaa sosiaalista olemassaoloani auton avulla, vaan koen auton olevan enemmänkin välttämätön riesa, jota tarvitsee arjen asioiden helpottamiseksi.

Tämä puoli asiassa on ehdottomasti hyvä, koska autosta on paljon erilaisia kuluja ja kulujen minimointi on lähtökohtaisesti järkevää toimintaa. Toisaalta en koskaan pääse nauttimaan euforisesta tunteesta, joka uuden auton tuoksu tai kiiltävät kromipuskurit nostattaa, kun autokuume jyllää pahimmillaan.

Rahalla saa

Monessa kotitaloudessa auto(t) on suurimpia, mutta pakollisia kulueriä. Auton omistamisen pakko on suhteellista, mutta monessa perheessä se tuo sellaista lisäarvoa elämään, johon kannattaa myös sijoittaa. Minä voisin ehkä elää ilman autoa, mutta elämänlaatu kärsisi niin paljon, etten halua siitä luopua tai sitten elämän pitäisi muuttua.

Auton kohdalla sen sijaan voi miettiä, millainen auto kannattaa hankkia. Käytännössä kaikki autot on varustettu neljällä pyörällä, käyttövoimasta riippuen erilaisella moottorilla ja sen tarkoitus on kuljettaa ihmisiä ja tavaroita paikasta A paikkaan B. Tästä huolimatta tieliikennekelpoinen käyttöauto saattaa maksaa muutamasta satasesta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Uuden auton hankintaa voi yrittää perustella itselleen (tai puolisolle) monella eri (teko)syyllä, kuten turvallisuudella ja luotettavuudella, vaikka pohjimmiltaan kyse on mimeettisestä halusta ja siihen liittyvästä psykologisesta ulottuvuudesta.

Turvallisuuteen ja luotettavuuteen vaikuttavat enemmän järkevä ajotapa, hyvät renkaan ja huollettu menopeli – asiat jotka on helppo unohtaa sen jälkeen kun autolainan lyhentäminen alkaa.

Ja hevosella pääsee

Valehtelin äsken hieman, kun totesin auton olevan minulle vain välttämätön paha. Tällä hetkellä suurta onnea elämääni tuo vuoden 2008 Ford Focus 1.6 TDci. Ford on tuottanut paljon iloa lähtemällä joka aamu käyntiin ja viemällä minut työmaalle, jotta olen päässyt maksamaan veroni kunnialla.

Ford on mukisematta kuskannut monta kertaa viikossa lapsiani harrastustensa pariin ja kaiken tämän Ford on tehnyt ilman kallista kaskovakuutusta, määräaikaishuoltoja merkkiliikkeessä tai katsastusmiehen hylkäystä, vain murto-osalla uuden auton kustannuksista.

Halvemman auton paras ominaisuus tulee esiin kokonaisvaltaisena stressin lievittäjänä. Vanhempaa autoa ei tarvitse olla jatkuvasti puunaamassa ja imuroimassa. Lapset voivat nauttia välipalansa takapenkillä, ilman että tippuvat leivänmurut nostavat verenpainetta etupenkillä. Kiveniskemän tuulilasissa voi hoitaa olankohautuksella ja pienet naarmut auton kyljessä lähinnä huvittaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: