Toisenlainen sijoitusvinkki

war-953246.jpg

Ihmisen psykologinen kehityskaari ulottuu vauvaiästä vanhuuteen asti. Muistan kun teini-iässä tiesin olevani valmis. Luulin niin myös täyttäessäni kaksikymmentä, kolmekymmentä ja sama ilmiö on toistunut monesti elämäni aikana. Nyt keski-ikään ehtineenä olen sen verran valmis, että tiedän olevani keskeneräinen loppuun asti.

Tämä on todella hyvä uutinen, koska se antaa meille mahdollisuuden tehdä havaintoja ja oivaltaa uusia asioita missä elämänvaiheessa tahansa.

Yksi tärkeistä oivalluksistani on ollut omanlainen minimalistisen elämäntavan löytyminen, mikä tulee jatkossakin heijastumaan blogiteksteihini. Toinen suuri oivallukseni on jatkumoa tälle.

Tutkittu tie tyytyväisyyteen

Kaikki ovat varmaan yhtä mieltä siitä, että hyvinvointi ja onnellisuus ovat elämässä tavoittelemisen arvoisia asioita. Keinot onnellisuuden saavuttamiseksi saattavat sen sijaan olla moninaiset. Meitä kehotetaan useasti palkitsemaan itseämme, jotta voisimme kokea onnen hetkiä, mutta tutkimuksen mukaan parhaan tuloksen saa antamalla muille.

Tutkimuksessa oli mukana 473 henkilöä, jotka jaettiin neljään eri ryhmään, tehden kuuden viikon ajan erilaisia tehtäviä. Kolmen ensimmäisen ryhmän tehtävät liittyivät eri tavoin toisten auttamiseen, kun taas neljännelle ryhmälle ei annettu heidän käytöstään muokkaavia tehtäviä.

Kuuden viikon lopussa ryhmät vastasivat kyselyyn, jonka perusteella arvioitiin heidän psykologista ja sosiaalista hyvinvointiaan. Kaikkien kolmen ensimmäisen ryhmän jäsenten mieliala oli selkeästi piristynyt, kun taas itseensä keskittyneiden hyvinvoinnissa ei ollut tapahtunut muutoksia.

Monet muutkin uudet tutkimukset kertovat samaa tarinaa, jonka perusteella antamisella ja hyvinvoinnilla on selkeä korrelaatio.

Antamisen etiikka

Omien kokemusteni perusteella voin allekirjoittaa edellisen tuloksen. Tunnen mielihyvää, kun saan antaa omastani jotain toiselle. Pitäisikö minun siis potea huonoa omaatuntoa, jos muille antamalla voin itsekin paremmin?

Tuntuu oudolta ajatus, jonka mukaan hyvä tekoni muuttuisi huonoksi sillä perusteella, että sitä motivoi myös hyvä mieli, jonka toimimalla itsekin saan. Siitä, että hyvä teko tuottaa sen tekijällekin mielihyvää, on päinvastoin etua kaikille, sillä ilo ja merkityksellisyyden tunne hyvää tehdessä kannustavat vastaavaan toimintaan jatkossakin.

Pienistä puroista

Oma kompetenssini ei riitä ratkaisemaan maailman köyhyysongelmaa. En osaa sanoa, poistuisiko köyhyys, vaikka maailman upporikkaat lahjoittaisivat omaisuutensa köyhille. Kokonaisen valtameren kaataminen kerralla rutikuivaan maaperään, ei edes kuulosta kovin järkevältä idealta.

Sen sijaan kannustan kaikkia niitä, jotka kulkevat vaurastumisen tiellä kohti taloudellista riippumattomuutta, pysähtymään hetkeksi pohtimaan auttamisen merkitystä. Monesti vaurastumisen vaarana on näköalattomuus, joka tekee säästäjästä itsekeskeisen – kohtalokkain seurauksin. Roope Ankka -syndrooma on nimittäin viheliäinen tauti.

Kuten minimalisti ymmärtää, ettei kuluttamalla omaisuuttaan voi koskaan saavuttaa nirvanaa, kannattaa vaurastuvan miettiä, tuoko rikastuminen itsessään onnea. En usko pelkän taloudellisen riippumattomuuden poistavan orastavaa tyhjyyden tunnetta, mutta uskon sen sijaan kausaliteettiin: kun tarpeeksi moni tekee hyviä tekoja, puroista kertyy aina jonkinlainen lammikko ja kuten tutkimus on osoittanut, kohteen lisäksi myös antajan elämänlaatu kohenee.

Kanavia hyvän tekemiseen löytyy varmasti jokaiselle, ja ihmiseltä toiselle liikkuva valuutta voi saada monia eri muotoja. Kahisevan sijaan se voi olla myös välittämistä, aikaa tai osaamista.

Sieppaa.PNG

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: