Käärinliinoissa ei ole taskuja

honey-bee-401224_1280.jpg

Tämä perinteinen lausahdus lienee lajissaan typerin ja masentavin suomalainen sananlasku. Taustalla on yksinkertainen ajatus siitä, että kaikki maallinen omaisuus on laitettava elon tiellä haisemaan, koska mitään ei saa mukaansa siirryttäessä ajasta ikuisuuteen. Sananlasku sopii toki perisuomalaiseen synkkään ajatusmaailmaan ja siitä haetaan voimaa silloin kun ongelmat rahan kanssa käyvät ahdistavaksi. 

Ajatusvirhe

Virheellinen ajatusmalli perustuu siihen, että jatkuva rahan haaskaus aineellisten tarpeiden tyydyttämiseen toisi elämään syvempää sisältöä. Joillekin materialistinen heräteostos saattaa tuoda pikatyydytyksen, joka katoaa ennen kuin muste ehtii kuivua luottokorttilaskulta, mutta todellista sisältöä elämään siltä on turha odottaa.

Tämän ajatusvirheen toistaminen uudestaan ja uudestaan ei tuo sen parempia tuloksia ja jos vielä omaa oman talouden lukihäiriön, pikatyydytyskin muuttuu nopeasti ahdistukseksi, kun huomaamatta tulot eivät riitä kattamaan kasvavia tarpeita.

Toinen virheellinen ajatus liittyy siihen, että kulutusta suitsimalla joutuu luopumaan jostakin. Logiikka ajatuksen takana on siinä mielessä oikea, että säästäjä joutuu luopumaan kuluttamisesta, mutta ei hyvästä olotilasta ja onnellisesta elämästä – päinvastoin, niukkuuden kautta voi jokainen löytää ihan uutta merkitystä elämään.

Luo valinnoilla merkitystä

Kun kuluttamisessa keskittyy vain tärkeisiin asioihin, niille voi muodostua jokin tärkeä merkitys. Tarjoa hyvälle ystävälle teatteri-ilta, ota rakas ihminen mukaan sovituskoppiin, niin saat oikean kokoiset, istuvat farkut ja ehkä muiston suudelmasta kaupan päälle. Hanki lapselle säästölipas, mihin hän voi säästää puolet viikkorahoistaan. Samalla voit opettaa pienelle tärkeitä rahataitoja. Osta itsellesi hyvää mieltä auttamalla niitä, jotka apua tarvitsevat.

Tavaran hinta ei koskaan luo sille merkitystä, vaikka eräänä sysimustana perjantaina joku saattoi luulla niin.

Vaihtoehdot tuovat vapautta

Toisin kuin moni saattaa ajatella, elämäntapasäästäjä ei säästä kuolemaa vaan elämää varten. Vaikka onnen tavoittelu on elämässä tärkeää, aina kaikki ei mene niin kuin on ajatellut. Silloin kun huono päivä sattuu kohdalle, ylämäen kulmaa supistaa tieto, että säästössä ylimääräistä ja oma talous kunnossa. Tätä kutsutaan varautumiseksi, mikä on monelle turvallisuuden tunteesta pitävälle yllättävän kaukainen asia.

Vaurastuminen tarkoittaa monelle rahaa ja raha onkin hyvä asioiden mahdollistaja. Rahan avulla voit perustaa oman yrityksen, opiskella uuden ammatin, pitää vuorottelu- tai virkavapaata töistä, matkustella, ottaa avioeron, siirtyä aikaisemmin eläkkeelle, saada lainaa sijoitusasuntoa varten, maksaa asuntolainan lopun, jne.

Mahdollisuudet ovat rajattomat tai rajalliset, riippuen mistä kulmasta asiaa katsoo. Monelle yhden suuren unelman toteuttaminen voi olla taivas silloin kun helvetti on valloillaan.

Todellisuudessa vaurastumisessa raha itsessään kadottaa nopeasti merkityksensä tai ainakin niin on käynyt omalla kohdallani. Minulle tärkeintä vaurastumisessa on tietoisuus vapaudesta, tilasta, jossa voin luoda merkityksellisiä polkuja omaan elämääni.

Tämä artikkeli on julkaistu myös SalkunRakentajassa 14.12.2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: