Jouluraha

presents-1913987_1280

Joulu on lapsiperheiden pyhä kulutusjuhla, jonka arvoa ei saa väheksyä. Tästä syystä tänäkin jouluna moni joutuu kokemaan ilon lisäksi ahdistusta ja pettymyksiä. Köyhälle lapsiperheelle lämpimän jouluateria nauttiminen voi jäädä haaveeksi. Samalla rikkain kansanosa tuskailee, millä voisi läheisen tarpeet tällä kertaa tyydyttää, kun kaikki mahdollinen on jo kertaalleen annettu.

Näiden ääripäiden välissä jouluruuhkassa vaeltaa kansanosa, joka Nordean joulukyselyn mukaan käyttää tänä vuonna joulurahaa hieman alle 500 euroa. Lahjaostokset rahoitetaan pääsääntöisesti palkkatuloista, veronpalautuksista ja kertyneistä säästöistä. Vain joka kymmenes kertoi hankkivansa joululahjoja luotolla.

”Saattaa olla, että todellisuudessa lopulta hieman tätä useampi rahoittaa joulunsa ainakin osittain luotolla. Nyt suunnitteluvaiheessa ollaan vielä optimistisia, mutta joulun lähestyessä huomataan että muutama joululahja onkin vielä ostamatta, vaikka joulusäästöt ja veronpalautukset on jo käytetty. Tällöin helposti turvaudutaan luottoon.” – kertoo Olli Kärkkäinen Nordeasta.

Ilmaista rahaa

Lapsiperheen tyhjyyden verhoama joulupöytä on ilman muuta surullinen mielikuva, jonka edessä kuka tahansa tuntee voimattomuutta. Ihmetystä sen sijaan nostattaa tieto, että moni kyllästää joulun erilaisilla haluilla ja toiveilla, turvautumalla varoihin, jotka ovat vielä kokonaan ansaitsematta.

Talousjulkaisujen pohjanoteeraus eli Taloussanomat lanseerasi Suomen Rahatiedon avustamana ilmaisen joulurahan. Jouluraha tarkoittaa varoja, joita voidaan ”saada” joulun kulutushysteriaa varten, ilman että siihen olisi oikeasti varaa. Kuningasideoina esitetään mm. asuntolainojen lyhennysvapaata, vakuudetonta kulutusluottoa sekä luottokorttia.

Henkilöt jotka voivat hankkia joulurahaa kulutusluottojen ja lyhennysvapaiden avulla eivät ole vähävaraisia, vaan elävät yksinkertaisesti yli varojen ja maksavat joulunsa korkojen kera myöhemmin. Aidosti köyhälle ei ole tarjolla joulurahaa, ainakaan näissä äsken esitetyissä muodoissa.

Tingi, lahjoita

Toivottavasti joulun merkitys vuosittaisen kulutusjuhlan kliimaksina olisi hiipumaan päin. Kasvattajana en pidä hyvänä, jos lasten jouluiloa yritetään paketoida tavaralahjoihin, joiden arvoa voidaan mitata vain euroina. Joulun toivoisi lisäävän merkitystä yhdessä olemisen ja rauhoittumisen juhlana.

Vaikka edelleen pienten ihmisten kilpavarustelua organisoidaan järjestelmällisesti korvatunturilta käsin, jouluun sijoitettu rahamäärä on itse asiassa viime vuodesta hieman vähentynyt – siitäkin huolimatta, että taloudessa menee nyt yleisesti paremmin. Nähtäväksi jää onko trendi pysyvä vai hetkittäinen piikki joulumarkkinoiden lihassa.

Joulusta ei kannata potea huonoa omaa tuntoa, mutta jos jossain vaiheessa iskee tunne, että sen yli pääsee haaskaamatta kaikkea joulurahaa krääsään, jonka merkitys häviää viimeistään loppiaisena, voi pienellä osalla kattaa vähäosaisen joulupöytää.

Tämä onnistuu esimerkiksi lahjoittamalla todellisen hyvän mielen joulurahan Hyvä Joulumieli- keräykseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: