Sijoittamisessa kohti tunteetonta

frogs-1407409_1280

Kun alkaa kirjoittamaan uutta artikkelia, ja joutuu edellisestä tarkistamaan asetuksia, voi todeta siitä kuluneen hetki aikaa. On minulla parikin hyvää tekosyytä, miksi en ole hetkeen julkaisut mitään. Ensinnäkin olen ollut keskellä pientä, suurta, positiivista elämänmuutosta, joka on vaatinut huomioita. Toisekseen en ole ollut varma, onko minulla mitään uutta annettavaa lukijoilleni – jos niin ei ole, olen mieluummin kirjoittamatta.

Tässä kiireisinä kuukausina olen tehnyt yhden tärkeän havainnon: en ole ajatellut sijoittamista moneen kuukauteen ja se havainto on pelkästään positiivinen.

Koko sen ajan kun olen jollain tavoin harrastanut sijoittamista, tavoitteena on ollut hävittää kiinnostus ja sen myötä tunteet sijoittamista kohtaan. Ajatus saattuu tuntua mielipuoliselta, mutta sen takaa löytyy perusteltu analogia.

Sijoittamisen kulmakiviä on tunnistaa oma sijoittajaprofiili ja valitan sen perusteella oman näköinen sijoitusstrategia, jonka jälkeen sijoitussuunnitelman teko on lasten leikkiä. Ongelmaksi muodostuu yleensä suunnitelmassa pysyminen.

Moni lukija tietää, että olen vankkumaton passiivisen indeksisijoittamisen kannattaja – syystä, että se sopii parhaiten omaan sijoittajaprofiiliin. Passiiviseen sijoitusstrategiaan kuuluu olla kirjaimellisesti passiivinen.

Sijoittamisen unohtaminen on kadottanut tunteet, joista minunlaiselle sijoittajalle on pelkkää harmia. Myös tutkimusten valossa tunteista ei ole mitään hyötyä, kun ajatellaan sijoittamisen tuloksia.

Kiinnostuksen ja tunteiden katoamiseen löytyy kaksi tekijää. Ensinnäkin aloin systemaattisesti purkamaan salkusta instrumentteja, jotka siellä herättivät tunteita. Samalla kun toivoin julkisesti markkinoiden romahtavan, möin suuren osan suorista osakesijoituksista.

Romahdusta ei kuulunut, mutta siitä huolimatta jatkoin prosessia aina vuoden alkupuoliskolle asti. Tämän mylläyksen jälkeen salkussani ei ole mitään muita kuin strategiaani kuuluvia indeksirahastoja.  Myös aikaa sijoittamisen miettimiseen on ollut vähemmän, koska elämään on tullut muuta uutta mielenkiintoista sisältöä.

Tätä kirjoittaessani, tunnen että sijoittajana niin lähellä optimaalista tilaa, kun voin yleensä päästä. Algoritmi huolehtii suunnitelmani mukaisesta sijoittamisesta: Kymmenen prosenttia nettopalkasta tilille, tilisiirto kerran kuussa Nordnettiin, Nordnet sijoittaa varat kerran kuussa ETF- rahastoon. Fellow Financen allokaattori huolehtii kertyneiden yrityslainojen korkojen uudelleensijoittamisesta.

Ja minä vain unohdan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: