Veikkaus – Suomalainen häviää aina

at-a-loss-2773594_1920

Mikä on Suomalainen erikoisuus lähikaupan tuulikaapissa, mihin et luultavasti törmää missään muualla? Se on valtio-omisteisen rahapelimonopolin ylläpitämä minikasino, joka koostuu yhdestä tai useammasta peliautomaatista. Veikkaus (entinen RAY) on saanut vuosikymmeniä järjestää syrjäytyneelle kansanosalle addiktoivaa rahapelitoimintaa ilman, että sitä on kukaan kyseenalaistanut.

Kuvittele mielessäsi seuraava tilanne. Kotimainen valtion omistama alkoholimonopoliyhtiö Okla lanseeraa uuden juoma-automaatin. Automaatista voi käteisellä tai kortilla ostaa tiettyjä Oklan alkoholituotteita rajattomasti. Automaatteja pyritään sijoittamaan ruokakauppojen ja huoltoasemien yhteyteen kaikkein köyhimmille asuinalueille, joissa on alhaisin koulutusaste ja paljon työttömyyttä.

Oklan juoma-automaateilla on tuottotavoite. Automaatteja sijoitetaan eniten sinne, missä ne myyvät alkoholia parhaiten. Jos jossain paikassa tuottotavoite ylittyy, sinne hankitaan lisää automaatteja. Sivumennen mainittakoon, että Oklan toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten tulospalkkio on riippuvainen myydyn alkoholin määrästä.

Jättimäisellä 40 miljoonan vuosittaisella mainosbudjetilla Okla onkin varmistanut, että sen  tuotteet ovat maistuneet Suomalaisille ja maistuvat jatkossakin. Alaikäisiäkään ei ole unohdettu markkinoinnissa, vaan heidät pyritään koukuttamaan alkoholin saloihin hyvissä ajoin.

Kovan kysynnän ja tuottavan liiketoiminnan ansiosta Oklan liikevoitto pyörii miljardin euron tuntumassa. Kannattavuudesta kertoo myös hyvä liikevoittoprosentti, johon harva pikavippiyhtiökään pääsee.

Koska Okla kantaa vastuunsa suomalaisten terveydestä, se ehkäisee omalta osaltaan ongelmajuomisen haittoja. Okla on lanseerannut ”juo maltilla” -mainoskampanjan, jonka tarkoituksena on viime kädessä suojella alkoholistin juomailoa. Lisäksi juoma-automaatteihin on tulossa paniikkinappula, jota painamalla juomisen voi siirtää hetkeksi tauolle.

Miksi Veikkaus?

Tulee mieleen kysyä: miksi Veikkaus on edelleen olemassa? Suomessa rahapelimonopolia on perusteltu kahdesta eri näkökulmasta. Ensinnäkin rahapelimonopoli varmistaa, etteivät rajojen ulkopuolelta tulevat peliyhtiöt vie kansalaisten viimeisiä ropoja, jotka kuuluvat valtionyhtiölle.

Toisekseen Veikkaus (toisin kuin esimerkin Okla) on luokiteltu yleishyödylliseksi laitokseksi, joka tukee veikkausvoittovaroilla mm. taidetta ja kulttuuria, tieteellistä tutkimusta ja liikuntaa, sekä ironista kyllä, ehkäisee rahapeliongelmia, joita se itse toiminnallaan aiheuttaa.

Suomessa on paljon pienten tulojen varassa eläviä taiteentekijöitä, jotka ovat apurahansa ansainneet ja paljon enemmänkin, mutta Veikkauksen rahapelit eivät ole pelkästään tulonsiirtoa köyhille taiteilijoille.

Osa Veikkauksen tuotoista menee aidosti hyvään tarkoitukseen ja tarpeeseen, mutta leijonan osalla rahapelien tuotoista valtionyhtiö tukee esimerkiksi elokuvaa, jolla on taloudelliset edellytykset menestyä muutenkin, tai korkeakulttuuria (kansallisooppera ja baletti), jonka kohderyhmällä kuvittelisi olevan sukan varressa lipun verran omiakin euroja.

Kun yhtälöön lisätään vielä tuottojen alkuperä, joka syntyy köyhimmän kansanosan ongelmapelaamisesta, ja jota Veikkaus miljoonabudjetilla markkinoi agressiivisesti, ei ole ihme että viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa valtion omistamaa rahapelimonopolia on alettu kyseenalaistaa monesta eri suunnasta.

”Merkittävä osa hyvään tarkoitukseen käytettävästä rahasta tuli pelaajilta, joiden sosioekonominen asema ja terveydentila oli heikko.” (erikoistutkija Anna Salonen, THL)

Jos Veikkausvoittovarojen lahjoituksista kuoritaan kerma, voisi mokoman summan korvata vaikka haittaveroilla. Esimerkiksi TAIKEn budjetti on reilu 30 miljoona euroa, josta valtaosa tulee veikkausvoittovaroista. Tämä saadaan kasaan nostamalla alkoholiveroa parilla prosentilla ja toivomalla, ettei Suomalaiset vähennä juomista entisestään.

Säästä, sijoita tai lahjoita, mutta älä Veikkaa

Vaikka yksittäiset tarinat peliongelmaisten kohtaloista ovat surullisia, suurin osa Veikkauksen asiakkaiden peli-ilosta on vielä tallella. Tästä porukasta löytyy se lottouskovainen, joka häviää Veikkauksen peleihin keskimäärin 55 euroa kuukaudessa. Suomalaisten viime vuonna vapaaehtoisesti Veikkaukselle luovuttamat varat olivat yhteensä 1,8 miljardia.

Yhtä varmasti kuin eurojackpottaaja häviää perjantain Eurojackpotissa, osakesäästäjä voittaa pitkässä juoksussa osakemarkkinoilla.

Osakkeet antavat sijoittajalle pitkällä aikavälillä noin 6,6 prosentin keskimääräisen tuoton. Luku perustuu Jeremy Siegelin tutkimukseen, joka selvitti yhdysvaltalaisten osakkeiden reaalituoton kahden vuosisadan ajalta (1802–2012).

Jos lottouskovainen tulisi järkiinsä ja sijoittasi kuukaudessa Veikkaukselle häviämänsä 55 euroa, kolmessakymmenessä vuodessa hänen varallisuutensa kasvaisi keskimääräisellä tuotolla noin 60 000 euron verran. Jatkamalla pelaamista hänestä sen sijaan tulisi 20 000 euroa köyhempi.

Edellä mainituista faktoista huolimatta Veikkauksella on noin 3 miljoonaa pelaava asiakasta. Tavoitteellisesti toimivia sijoittajia on huomattavasti vähemmän. Vaikkei sijoittaminen tuntuisikaan omalta ratkaisulta, kannattaa Veikkauksen kyseenalaisen toiminnan tukeminen joka tapauksessa lopettaa – parempia kohteita esimerkiksi kulttuurin tukemiseen löytyy varmasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: