Vaurastumisen vuosi 2018

grow-781769_1920.jpg

Uuden vuoden jälkeen on hyvä tutkailla mennyttä. Olen pitänyt taulukkomuotoista kirjanpitoa taloudestani vuodesta 2014 lähtien. Tähän liittyvät tunnusluvut ovat vuosittain tarkasteltuna sijoitusvarallisuus ja bruttotulot sekä kuukausittain sijoitusvarallisuus ja säästöprosentti. 

Vuoden 2017 tuloksista voit lukea täältä.

Vuodelle 2018 asetetut tavoitteet

Nettovarallisuuden kasvu 10%
Sijoitussalkun bruttotuotto 17%, reaalituotto 5%
Asuntolainan pääoman lyhennys -8%
Keskimääräinen säästöprosentti nettotuloista 12%

Bruttotulot

Kahden perättäisen laskuvuoden jälkeen, vuonna 2018 ansiotyöstä lasketut bruttotulot kääntyivät 11,6%:n nousuun. Bruttotuloni vastaavat viime vuoden osalta suunnilleen vuoden 2016 tuloja. Sain mammuttiblogista ja taloyhtiöiden hallitystyöskentelystä muutamia satasia ylimääräisiä tuloja, joiden avulla en vielä pääse rikastumaan.

Nettovarallisuus

Viime keväänä vapun tienoilla tapahtui positiivinen elämänmuutos, kun yhdistimme avopuolisoni kanssa molempien perheet saman katon alle. Tästä syystä asuntolainan tavoiteltu 8%:n pääoman lyhennys ei onnistunut, vaan asuntolainani kasvoi 128%. Ja tästä syystä minusta tuli myös ”vahingossa” asuntosijoittaja, kun en myynyt vanhaa asuntoa, vaan vuokrasin sen eteen päin.

Edellä mainittu elämänmuutos toi muutoksia myös talouteen. Ääliömäisen varallisuusveron takia suomalainen asunnon vaihtaja köyhtyy joka kerta vähintään 2% asunnon myyntihinnasta. Tämän takia varallisuudestani hävisi kuluvana vuonna muutama tonni.

Valitettavasti en pääse syyttämään verottajaa, kun 3000 euroa varallisuudesta paukahti maaliskuussa hetkessä taivaan tuuliin. Kolaroin nimittäin Focukseni pakun perään Tourulan liittymässä. Minulla ei ole ollut koskaan autossa vapaaehtoista kaskovakuutusta, enkä usko että tulee koskaan olemaankaan. Nyt alla on hankintahinnaltaan 4000 euron Open Astra, jonka lasken myös nettovarallisuuteen, ja jonka arvosta tein jo 10%:n poiston.

Asuntojen hinnat ovat lähteneet Jyväskylässä tasaantumaan. Tästä syystä tein sijoitusasunnon arvosta 0,5% vähennyksen vastaamaan vuoden 2017 tasoa. Käytin myös jonkin verran käteisvarojani uuden asuntomme remontoimiseen.

Kaikki edellämainitut ennalta arvaamattomat muutokset, mukaan lukien loppuvuoden markkinaturbulenssi vaikuttivat nettovarallisuuden kasvuun merkittävästi. Koko vuoden nettovarallisuuden kasvu oli vaivaiset 2% tavoitellusta kymmenestä. Vuodesta 2014 nettovarallisuuteni on kasvanut 60,6%

Sijoitusvarallisuus

Sijoitusvarallisuuden näkökulmasta vuosi oli heikko. Sijoitusvarallisuus laski 5,26%, siitä huolimatta, että keskimääräinen säästöprosenttini oli 10,4% nettotuloista (tavoite 12%), jonka lisäsin kuukausittain salkun pääomaan.

Suurin syyllinen sijoitusvarallisuuden laskuun löytyy vanhasta asuntolainan rippeestä, jonka maksoin etukäteen pois sijoitusvarallisuuden käteiskassasta, koska halusin paremmat ehdot uuteen asuntolainaan vahvemman vakuuden muodossa.

Toinen syy sijoitusvarallisuuden kaventumiseen oli syksyllä alkanut myräkkä sijoitusmarkkinoilla, joka on luonnollisesti vaikuttanut jokaisen sijoittajan salkkuun enemmän tai vähemmän.

Vuodelle 2019 asetetut tavoitteet

Edelleen sen suuremmitta perusteluitta asetan tälle vuodelle seuraavat tavoitteet:

Nettovarallisuuden kasvu 7%
Sijoitussalkun bruttotuotto 12%, reaalituotto 3%
Asuntolainan pääoman lyhennys -7%
Keskimääräinen säästöprosentti nettotuloista 11%

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: