Merja Mähkän perintö

person-916181_1280

Merja päätti rikastua äitiyslomalla, nyt omaisuus on jo 300 000 euroa – neuvoo, miten taviskin voi vaurastua: ”Alkuun pääsee 15 eurolla”. Viestintäalan yrittäjä ja sijoitusbloggaaja Merja Mähkä väittää, että sijoittaminen on mahdollista lähes kenelle tahansa, ei vain hyvätuloisille. – Iltalehti 20.1.2019

Edellinen kappale on suora lainaus Iltalehden artikkelista, jossa talousbloggaaja Merja Mähkä kertoi oman tarinansa sijoittamisesta ja vaurastumisesta. Kappale on samalla loistava esimerkki iltapäivälehtien klikkihuoraamisesta, joka houkuttelee seireenin tavoin tekstin äärelle kaikki ne joutilaat, jotka eivät kykene jättämään väärinymmärryksen mahdollisuutta käyttämättä.

Tuloksen löytää tuttuun tapaan artikkelin kommenttiosiosta, joka kertoo tuttua tarinaa supisuomalaisesta kateudesta, kieroutuneesta suhteesta yrittämiseen, onnistumiseen ja vaurastumiseen, ja monta hyvää tekosyytä olla koskaan tekemättä yhtään mitään oman taloudellisen tilanteen kohentamiseksi.

Merjan isän perintö

”Isän 60 000…naurahdin ja lopetin lukemisen.” – JT84

Merjan ongelmana oli, että hän arvioi väärin suomalaisten kapasiteettia ottaa vastaan positiivisia tarinoita vaurastumisesta. Hän ei ymmärtänyt, etteivät suomalainen halua kuulla tarinoita oman elämän vastuunkannosta, ainakaan sellaisista, jotka ovat johtaneet henkilökohtaiseen menestykseen ja vaurauteen.

”Hieman eri asia aloittaa 15e kassalla kun että joku antaa 60k käteen 😂” – MikaMPS

Suomessa saa nimittäin rikastua vain lottoamalla tai perimällä. Yrittämällä tai sijoittamalla menestyneet ovat lähtökohtaisesti alinta pohjasakkaa. Synneistä pahin on kertoa se julkisesti omalla naamalla, ja yrittää omalla esimerkillään rohkaista muita kohentamaan tilaansa edes ajatuksen tasolla. Vaurastumisen synnin saa anteeksi riisumalla kaikki siihen viittaavat merkit, ja piilottelemalla niiden takana kuolemaan asti.

”Siis tällä naisella oli 60 tuhannen euron alkupääoma. Pitääkö Iltalehti suomalaisia ihan tyhminä? Kyllä minäkin keksin kaikenlaista, jos joku lahjoittaa minulle 60 tonnia.” – Mika_Pahlsten

Merjan synti ei ollut isän 60 000 euron perintö. Merjan synti oli, ettei hän tuhlannut sitä viinaan ja lottoon, vaan pisti rahan poikimaan ja vaurastui. Ja mikä kaikkein törkeintä, kertoi tästä kaikesta avoimesti ja julkisesti.

Kaikki tai ei mitään

”Ei osakkeilla tienaa mitään jos ei ole sijoittaa vähintään tuhansia euroja.” – suomilandia

Lottokansan perimmäinen ajatus vaurastumisesta on mustavalkoinen. Vaihtoehtoja on tasan kaksi. Kansalaisesta täytyy joko tulla miljonääri, jotta voi olla tekemättä yhtään mitään, tai hänen täytyy olla niin köyhä, jotta voi olla tekemättä yhtään mitään. Kaikki muu näiden väliltä on turhaa.

”15 euroa riittää kun on miljoonan alkupääoma.” – Markku_Jarvinen

Se että näkee vaivaa ja säästää 15 euron kuukausittaisella panoksella kymmenessä vuodessa muutaman tonnin taloudellista puskuria, on lottaajan mielestä täysin järjetöntä toimintaa. Veikkaaja hankkii mieluummin rivien muodossa mahdollisuuksia, jotka tekevät ajan kuluessa hänestä varmuudella miljonäärin, ja sitä odotellessa muutaman pullon alkoholia, jotka pidemmällä aikavälillä edistää hänen terveyttää.

Miksi nähdä vaivaa ja kasata taloudellista puskuria arjen yllätyksiä varten, kun hädän hetkellä hyvinvointivaltio pitää huolen omistaan. Jos kuitenkin käy niin, että hyvinvointivaltio pettää, pikalaina 30%:n korolla odottaa muutaman hiiren naksun päässä. Tosin tämä jälkimmäinen kannattaa pitää omana tietonaan, koska velkaantuminen on suomessa lähes yhtä suuri synti kuin vaurastuminen.

Paljon pitää vettä virrata

”Joo kituuttaa koko ikänsä ja lopuksi huomaa kun kurssit romahtaa mikä on enemmän kun todennäköistä.” – Eero_Laaksonen_23374

Kohderyhmä Merjan perinnölle on juuri oikea. Kommentoijat kuuluvat pääsääntöisesti siihen keskiluokkaiseen massaan, joilla on hyvin aikaa, sekä voimia kuluttaa näitä molempia notkumalla iltapäivälehtien keskustelupalstoilla. Tällä ryhmällä olisi kaikki edellytykset pysähtyä ajattelemaan oman talouden kehittämistä, toisin kuin aidosti taloudellisessa ahdingossa elävät, joilla ei ole tarpeeksi voimia tai halua puida tilaansa julkisesti.

”Hyvä sääntö: tienaa enemmän. Mahtavaa. Ja 15e kuukaudessa ei todellakaan sijoitella niinkään. Kulut ovat korkeammat.” – Strife

Kommenttiosiosta voidaan myös päätellä, kuinka hukassa moni iltapäivälehden lukija on tämän päivän sijoittamisen suhteen. Tästä syystä me tarvitsemme Merja Mähköjä kertomaan lisää säästämisestä ja sijoittamisesta. Ei siksi, että iltapäivälehdet saisivat lisää vettä mediamyllyynsä, vaan siksi, että joku lukijoista saattaa innostua ajattelemaan ja löytää itsensä oikean tiedon ääreltä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: