Vaurauden optimointia

macro-1452986_1920

Sijoittajien Twitterissä törmää joskus iltapäivälehtien jaettuihin klikkeihin, jotka johdattavat lukijan perisuomalaisen kateuden ytimeen. Jutut otsikolla ”Työtön kotiäiti osti miljoonalla eurolla yksiöitä kahdessa vuodessa — näin hän sen teki” eivät tarjoa Twitterin vaurastuville sijoittajille sisällöltään mitään uutta. Mutta varsinainen herkkuosasto löytyy jutun lopun kommenttiosioista.

Twitteristit suhtautuvat kommenttiosion ”ääliöihin” periaatteessa kahdella eri tavalla. Toiset siunaavat sitä, kuinka tietämätön keskiverto sukankuluttaja on vaurastumisen ihanuudesta ja mahdollisuudesta, joka odottaa ketä tahansa aivan nurkan takana. Minä taas kuulun jälkimmäiseen ryhmään, joka pitää kommenttiosioita parhaana viihteenä sitten Pulkkisen.

Minäkin toki tunnen kuuluvani vaurastumisen ilosanoman levittäjiin, mutta teen sitä mieluummin muualla kuin iltapäivälehtien palstoilla – esimerkiksi tämän blogin sivuilla, seuraavan väliotsikon alla.

Vaurauden kokemus

Vauraus voi olla joko aineellista tai aineetonta, mutta siihen liittyy olennaisesti joko henkistä ja/tai fyysistä pääomaa, mieluummin näitä molempia. Henkinen pääoma on tärkeää, koska se on olennainen osa vaurauden kokemusta. Vaikka yksilöllä olisi kuinka paljon fyysistä pääomaa (rahaa, osakkeita, kiinteistöjä), näillä ei ole merkitystä, jos ne eivät tuo vaurauden kokemusta.

Ihmisellä on luontainen taipumus tyytymättömyyteen. Me haluamme lähtökohtaisesti aina sitä mitä meiltä puuttuu. Emme osaa arvostaa tarpeeksi sitä mitä meillä jo on ennen kuin se otetaan pois. Mikään määrä fyysistä pääoma ei välttämättä tuo vaurauden tunnetta ja juuri tästä syystä on tärkeää kerätä myös henkistä pääomaa.

Henkisesti köyhä ihminen ajattelee helposti: Tähänkään minulla ei ole varaa, kun henkisesti vauras ajattelee: tätäkään minä en välttämättä tarvitse. Näin toiselle 10 000 euron puskurirahasto voi tuoda sellaisen vaurauden kokemuksen, mitä kiinteistömiljonääri ei tule koskaan saavuttamaan.

Vaurastu kuluttamalla

Vaurastuminen tarvitsee henkisen pääoman lisäksi myös fyysistä pääomaa. Luonnollisesti hyvätuloisella on lähtökohtaisesti paremmat edellytykset hankkia fyysistä pääomaa kuin pienituloisen, mutta periaatteessa se on lähes kaikille jossain elämäntilanteessa mahdollista. Turhan moni alkaakin miettimään säästämistä vasta siinä vaiheessa, kun uuden elämäntilanteen takia se on muuttunut mahdottomaksi.

Kuluttaminen on huumetta kuten sokerikin. Heräteostokset tuovat yleensä hetken mielihyvän, joka haihtuu monesti ennen kuin transaktio on ehtinyt siirtyä luottokortille. Toisaalta taas kaikesta nautinnosta pidättäytyminen luo kitupiikille ilmapiirin, jossa ei koskaan pääse nauttimaan vaurauden tuomista mahdollisuuksista.

Kulutuksen optimoinnilla tarkoitetaan toimia, joiden ansiosta vähemmän on enemmän ja näiden erotus laitetaan tuottamaan fyysistä vaurautta. Avaan tätä muutaman kärjistetyn esimerkin kautta:

  • Juo baarissa 10 tuopin sijaan kolme – sijoita säästyneet varat.
  • Tyydy omakotitalon rantatontin sijaan järvinäköalaan – sijoita säästyneet varat.
  • Osta uuden auton sijaan kolme vuotta tai 10 vuotta käytetty – sijoita säästyneet varat.
  • Osta uuden sähköpyörän sijaan perinteinen – sijoita säästyneet varat.
  • Tyydy 65 tuumaisen tv:n sijaan 55 tuumaiseen – sijoita säästyneet varat.
  • Hanki uuden pesukoneen sijaan käytetty – sijoita säästyneet varat.
  • Osta Elovenan sijaan Kotimaista kaurahiutaletta – sijoita säästyneet varat.

Seitsemän lisätuoppia ei tuo sellaista sosiaalista lisäarvoa baari-iltaan, josta jaksaisi nauttia vielä uuden aamun valjetessa, mutta seitsemän tuopin avulla voi luoda vaurautta koko loppuelämäksi.

Kuvitellaan että henkilöllä on tuloja 100 rahaa. Kulutuksen optimoinnin ansiosta hän pystyy sijoittamaan niistä kymmenen, sen sijaan että maanisesti tuhlaisi aina kaiken mitä ikinä ansaitsee. Näin fyysinen varallisuus alkaa varmuudella kasvamaan. Samalla hyvien valintojen kautta henkinen varallisuus kasvaa, joka taas auttaa tekemään pienistäkin asioista nautintoja sekä nauttimaan vaurastumisen tuomasta vapaudesta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: