Tunteet – sijoittajan pahin vihollinen

keyboard-114439_1920

Valitettavasti tuloksekas sijoittaminen on äärimmäisen tylsää touhua. Mikään ei takaa yhtä varmoja tuloksia sijoitusmarkkinoilla kuin siihen käytetty aika. Toisaalta pitkä aika koettelee sijoittajan hermoja ja hitaasti sen kuluessa kokematon sijoittaja alkaa reagoimaan, yleensä tunteella.

Tunteet sijoittamisessa

Tunteella reagointi voi johtaa sijoitusinstrumentin ostoon tai myyntiin, joista jälkimmäinen on yleensä pahempi virhe. Myynnistä voi seurata kuluja ja ylimääräisiä myyntivoittoveroja, jotka ovat pitkässä juoksussa myrkkyä sijoitustuotolle. Lisäksi myynnin jälkeen saatetaan olla tilanteessa, missä syntyneelle käteiselle pitäisi löytää uusi, mielellään edellistä parempi sijoituskohde.

Keinutuolifilosofia tuntee käsitteen maalaisjärki. Maalaisjärjellä ei ole mitään tekemistä analyyttisen ajattelun kanssa, vaan se perustuu ihmisen ajattelutapaan luoda erilaisia helppoja ratkaisumalleja intuition avulla. Monesti kokemuksen karttuessa näppituntuma asioihin paranee, mutta sijoittamisessa tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Sijoittajalle kokemus saattaa luoda vääränlaisen illuusion paremmista onnistumisen mahdollisuuksista osakemarkkinoilla.

Omat reaktiot

Sijoitusvuotta 2017 on eletty jo pitkään ja voin tunnustaa, että ainakin viime vuonna olin tässä edellä kuvatussa tilanteessa. Omaan (sijoitus)kokemukseeni vedoten, tein kaksi maalaisjärjellä ajateltuna hyvää, markkina-analyyseihin perustuvaa reagointia sijoitussalkkuuni, joista ensimmäisen voi katsoa jotenkin onnistuneeksi, toisen ei hyvällä tahdollakaan.

Kesäkuussa 2016 ennustettiin Britannian mahdollisen eron EU:sta tuovan paniikin osakemarkkinoille. Mielipidetiedustelut viittasivat vahvasti siihen, että britit pysyisivät äänestyksestä huolimatta EU:n jäsenenä. Varauduin kuitenkin kohtalaisella panoksella tulevaan pettymykseen, joka toikin pienen paniikin osakemarkkinoille. Sain tässä rytäkässä onnekkaasti haalittua lisää hyviä, hinnaltaan edullisia osingonmaksajia sijoitussalkkuuni.

Toinen tunnelataus johti reagointiin marraskuussa, kun kaikista vastakkaisista odotuksista huolimatta Donald Trumpista tuli yhdysvaltain uusi presidentti. Reagointi johti siihen, että möin kaikki usa:n markkinoita seuraavat indeksirahastoni pois hyvällä voitolla.

Aluksi näytti siltä, että reagointi oli oikea. Kurssit lähtivät rapakon takana laskemaan voimakkaasti. Markkinat kuitenkin piristyivät nopeasti ja indeksit takovat rapakon takana tällä hetkellä uusia ennätyksiä. Voitoista kertyneiden ylimääräisten verojen ja kulujen jälkeen voidaan sanoa, että ihana intuitioni oli täysin väärässä.

Tänä vuonna olen onnistunut pysymään suunnitelmassani paremmin, muutamaa pientä paniikkiostoa lukuun ottamatta.

Tukahduta tunteet

Mitä vähemmän sijoittaja pystyy olemaan tunteella mukana sijoittamisessa, sen paremmin hän menestyy. Sijoittajille on monesti tyypillistä, että markkinoita täytyy seurata päivittäin. Älykännyköihin on saatavilla näppäriä apseja, joilla kurssien tilanne on helppo tarkistaa vaikka tunnin välein.

Markkinoita jatkuvasti tarkasti seuraavalle riski reagoida on suuri ja se tietää monesti ongelmia tuoton suhteen. Yksinkertainen, mutta ei niin helppo keino on rajoittaa markkinoiden uutistulvaa. Talousuutiset ovat ilman muuta kiinnostavaa seurattavaa, mutta on hyvä ymmärtää, että suurin osa niiden sisällöstä tuo vain viihdearvoa.

Tämä artikkeli on julkaistu myös SalkunRakentajassa 14.9.2017

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: